VIII. ročník vozatajských závodu

Dne 14. 7. 2018 Obec Dolní Lomná a Jezdecká stáj Martynkova obora Bahenec pořádali již po osmé Vozatajské závody. Závody byly slavnostně zahájeny ve 12.00 hodin rejem kočárů.

Hlavní organizátoři letos zajistili jednotlivé závody v jednospřeží, dvouspřeží a navíc bohatý doprovodný program: vystoupení Národního hřebčína Kladruby nad Labem, netradiční silácké hry (mistři Evropy a druhý nejsilnější muž světa do 105 kg – hod kládou, hod kamenem, hod do výšky apod.), ukázku přípravy psovodů a výcviku služebních psů a také autogramiádu hráčů HOCKEY KLUB OCELÁŘI TŘINEC.

Dále následovala divácká soutěž, Lomňanské derby pro děti a bohatá tombola, v níž výherce hlavní ceny získal hříbě. Všichni závodníci, tj. vozatajové, se utkali v kombinované dvoukolové soutěži; absolvovali vozatajský parkur s jednospřežím nebo dvouspřežim. Poradili si s vodním příkopem, altánem, můstkem a dalšími překážkami.

I když nám počasí nepřálo, sešlo se několik stovek diváků, fandících svým koňským favoritům. Sledovali překrásné vozatajské umění a uznale tleskali výkonům všech aktérů. Program završilo hudební vystoupení „Legendy se vrací“, ve večerních hodinách se návštěvníci mohli pobavit na diskotéce. K úspěšnému průběhu dne přispěl tradičně moderátor akce Petr Šiška, nechyběla pestrá nabídka občerstvení a zboží ve stáncích. Věříme, že všichni návštěvníci i aktéři prožili příjemné odpoledne a rádi se zde vrátí i v příštím roce.

Generální sponzoři:
Jednospřeží: Lyžařský klub SEVERKA
Dvouspřeží: Resort NOVÁ POLANA
Čtyřspřeží: PILA KAWULOK
Závody PONY: STÁJ PHARLAP
Nejkrásnější spřežení: Základní organizace Odborového svazu KOVO Třinecké železárny
Divacká soutěž: Penzion RZEHACZEK

Velké poděkování patří panu Holešovskému, spolupořadateli těchto vozatajských závodů a všem našim sponzorům za jejich velkorysost a podporu a to: LESY ČR, s.p., PILA KAWULOK, HORSKÝ P E N Z I O N N O VÁ P O L A N A , Z Á K L A D N Í ORGANIZACE KOVO TŽ, STÁJ PHARLAP, ALBRECHTOVÁ STŘEDNÍ ŠKOLA ČESKÝ TĚŠÍN, PENZION BESKYDKA, JOSEF KLEINWÄCHTER – FRÝDEK-MÍSTEK, RELAX V ÚDOLÍ LOMNÉ – P. KULTÁNOVÁ, URSUS – ZÁŽITKOVÉ CENTRUM DOLNÍ LOMNÁ, FIRMA ROBERT SZOTKOWSKI, HOSPŮDKA DOMA, KLUB MYSLIVCŮ DOLNÍ LOMNÁ, LYŽÁŘSKÝ KLUB SEVERKA, MYSLIVECKÝ SPOLEK NOVINA, SVAZ VČELAŘŮ DOLNÍ LOMNÁ, CHATA KAMENITÝ, PENZION RZEHACZEK, MAGDALENA SIKOROVÁ – KADEŘNICTVÍ, ZEMĚDĚLSKÝ DVOREK DOLNÍ LOMNÁ, P. K UBISZOVÁ – KADEŘNICTVÍ, POTRAVINY SIKOROVÁ, P. PAVEL RYLKO, AKVAHELP METAL, p. PETR KRAUSE, HOTEL WELLNESS POD KYČMOLEM, FA MANLOMKA, HORSKÝ HOTEL EXCELSIOR, BUKOVEC POD KYMPÓM, HRČAVKA, P. HECZKO, KARPENTNÁ, OBČANSKÉ SDRUŽENÍ CARPATHIA, TONER COPY, BRONISLAV GORYL, CZEPCZOROVÁ JANA – DARKOVÁ SÍŇ JABLUNKOV, KVĚTINÁŘSTVÍ – KAMÉLIE, XIDYS – JABLUNKOV, VITALITY SLEZSKO, GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ CEL, HOKEJOVÝ KLUB OCELÁŘI TŘINEC, HAUSING, s.r.o. MOSTY U JABLUNKOVA, NODUM ATERIÉR, s.r.o. JABLUNKOV, AREXSTAV, s.r.o., JABLUNKOV.

Děkujeme i všem občanům, kteří se jakýmkoliv způsobem na akci podíleli, všem závodníkům a všem, kteří přiložili ruku ke společnému dílu. Rovněž srdečné poděkování patři všem organizacím, klubům a spolkům: SSK Dolní Lomná, SRPŠ Dolní Lomná, Základní škola a Mateřská škola Dolní Lomná, Základní škola s polským jazykem vyučovacím Dolní Lomná, Klub důchodců Dolní Lomná, PZKO Dolní Lomná, TJ Dolní Lomná, SDH Dolní Lomná, Klub myslivců Dolní Lomná, Myslivecký spolek Novina, Svaz včelařů Dolní Lomná.

Pevně věříme, že „Vozatajské závody“ s mezinárodní účastí z České republiky, Polska a Slovenska v areálu Lomňanského muzea v Dolní Lomné zpropagují v našem krásném regionu ojedinělé a v dnešní době tak populární vozatajské ježdění včetně vhodné prezentace přibližování dříví koňmi a práce s koňmi v lesním hospodářství.

 

OÚ Dolní Lomná